Thema cursus Bijbels Hebreeuws: Spreuken 31

Deze themacursus Bijbels Hebreeuws over Spreuken 31 is bedoeld voor diegenen die meer willen weten wat er nog méér staat geschreven in de Grondtekst van de Bijbel. Tevens heeft deze cursus het karakter van Bijbelstudie, waarbij er verbinding wordt gelegd tussen de Tenach, het Oude Testament, en het Nieuwe Testament. En gaan we de diverse lagen die in het Woord aanwezig zijn ontdekken. Verder wordt achtergrond informatie gegeven over de geschiedenis, de cultuur en wat er verder ter sprake komt.

Kennis van de Hebreeuwse letters en de grammatica is niet direct noodzakelijk. Gaandeweg krijg je zicht op alle Hebreeuwse letters en ontdek je de mooie aspecten van de Hebreeuwse taal. In de uitgebreide map is alle informatie uitgewerkt en kan je dit altijd weer nalezen. In de cursus wordt alles verder toegelicht en aangevuld.

Diverse cursisten hebben zich al aangemeld, zowel mensen die nog niet zo veel weten van het Hebreeuws als al meer gevorderden die al diverse cursussen bij jes-creations hebben gevolgd.

Spreuken 31:

Het leuke is dat Spreuken 31 het Hebreeuwse Aleph-Beth volgt. Elke zin begint met een nieuwe letter, van Aleph (de eerste letter) tot Taw (de laatste letter) van het Alfabeth. Zo komen ze allemaal aan bod. Dit wordt een akrostichon genoemd. Ps. 9 (deels), 10, 25, 34, 37, 111 (deels), 112 (deels), 119 (22 letters, 22 alinea's maal 8 verzen) en 145 volgen ditzelfde patroon, evenals Klaagliederen, uitgezonderd hoofdstuk 5. Ook boeiend hoe dat in elkaar zit en welke woorden hiervoor worden gebruikt. Ook hier kunnen we een studie over komen geven. Voor Spreuken 31 begint het 1ste woord (vers 10) met de Aleph. Het woord wat daarvoor gebruikt wordt is 'vrouw'. De Beth (vers 11) is van vertrouwen (bátach). Enzovoorts.

In de cursus krijg je een werkboek waarin elke zin is uitgewerkt. We bespreken de woorden en geven ook verbanden aan met dezelfde woorden die op andere plaatsen in de Bijbel zijn geschreven. Zoals het 1ste vers van Spreuken 31 vers 10 laat zien (foto op deze pagina).

Een voorbeeld:

eerste zin spreuken 31 vers 10

"Een sterke vrouw wie zal haar vinden, haar waarde gaat die van paarlen ver te boven".

De Hebreeuwse tekst van vers 10 is opgebouwd uit 7 Hebreeuwse woorden. Het woord 'chayil' (woord links bovenaan op nevenstaande foto) is in de meeste vertalingen vertaald met deugdelijk/ deugdzaam? Maar klopt deze betekenis wel?

Wat te zeggen van Ps. 59:12c waar staat: 'met Uw kracht, Heer, ons schild'. Het Hebreeuwse woord voor 'kracht' is in Ps. 59:12c ook 'chayil'. Hier wordt niet gesproken over 'met uw deugdzaamheid, Heer'. Dat gaan we verder onderzoeken.

'Chayil'  kan ook sterk en moedig betekenen, waar we het woord terug zien komen bij de helden van David. En ook in het boek Esther wordt gesproken over het woord 'chayil;.

Kortom een interesse Bijbelstudie die ons veel laat zien. Spreuken 31 blijkt dan ook, als we verder in het verhaal komen, een spilhoofdstuk te wezen in de Bijbel. We gaan lijnen ontdekken van Genesis tot Openbaring.

We gaan zien wat er nog méér staat geschreven. Een vertaling kan niet alles laten zien. Daarom is het goed om Hebreeuws te leren, zodat je het zelf kan zien wat er staat geschreven.

Voorbeeld:

Ook de zin in vers 11 'en bezit zal hem niet ontbreken'. Is deze zin wel goed vertaald?

Gaat het om 'bezit'? en wat is 'ontbreken'? Het woord 'ontbreken' zien we ook in Ps. 23:1 De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets'.  Wat betekent dat dan?

Daarbij gaan we kijken naar diepere lagen in de tekst. Voor iedereen heeft deze tekst mooie lijnen en er valt veel te ontdekken, vooral ook hoe woorden in de Bijbel worden vertaald en gebruikt in onze cultuur.

Deze themacursus met een karakter van Bijbelstudie is interessant voor diegenen die ervan houden om verdiepend bezig te zijn in de Bijbel. Naast dat we Spreuken 31 als basis aanhouden, gaan we de Bijbel door en zien daarin verbanden met andere teksten. Daarnaast wordt er vanuit Joods perspectief informatie gegeven en rabbijnse wijsheid. Een boeiende reis door het Woord, onder leiding van de Heilige Geest.

Mogelijkheden:

  • In de cursus van 4 lessen behandelen we elke les diverse woorden en ligt de accent meer op de Bijbelstudie, waarin we betekenissen ontdekken en verdieping aanbrengen.
  • In een cursus van 6 lessen, behandelen we elk woord, ligt het accent meer op de betekenissen van de woorden en wat minder op Bijbelstudie.
  • Een combinatie van bovenstaande, dit is mede afhankelijk waar de vragen over de tekst liggen en wat er aan bod komt tijdens de lessen.
  • Een spreekbeurt of thema dagdeel over de aspecten van Spreuken 31 behoort ook tot de mogelijkheden.

Locaties:

De cursus wordt gegeven, bij voldoende aanmelding, in Houten, Ede, Barneveld. Nodig ons gerust uit of onderzoek de mogelijkheid voor een cursus bij jou in de gemeente. Neem hierbij contact op voor de mogelijkheden hoe dit het beste te organiseren is.

Kosten:

De prijs van de cursus bedraagt voor 4 lessen, vanaf 10 personen, vanaf € 95,-- per persoon. Wil je meer uitgebreid en meer dagen, op aanvraag.

Een prijs van de cursus komt tot stand en is afhankelijk van de locatie, de grootte van de cursusgroep, eventuele zaalhuur en andere kosten. Een cursus wordt altijd op maat gemaakt en daarom kunnen wij geen standaardprijs aanbieden, maar wel een vanaf prijs. Een prijs in een bepaalde plaats is niet automatisch dezelfde prijs in een andere gemeente. 

Aanmelden voor een cursus:

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor een cursus en de plaats en we houden je op de hoogte wanneer er een cursus start. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte van het aanbod van cursussen Bijbels Hebreeuws en meld je aan voor de nieuwsbrief:

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief Hebreeuws

Algemene voorwaarden:

Algemene voorwaarden - jes-creations, Hebreeuws zijn van toepassing.

 

Cursus, Spreekbeurt, Lezing, Bijbelstudie

Diverse cursussen Bijbels Hebreeuws (doorklikken op een cursus is mogelijk):

Zelf een cursus organiseren bij jou in de gemeente/ Bijbelstudiegroep/ ... en jes-creations daarvoor uitnodigen? De prijs van de cursus is o.a. afhankelijk van type cursus, hoeveelheid lesmomenten, locatie, werkmateriaal, aantal deelnemers, zaalhuur, koffie/thee. Alle cursussen worden overdag gegeven, in het weekend zijn er ook mogelijkheden.
Neem contact op voor de mogelijkheden: info@jes-creations.nl of bel/app 06 12 08 74 70

Op een eenvoudige manier Bijbels Hebreeuws leren, ook voor mensen met een visuele beperking.

ﬡ ontspannen en inspirerend
ﬡ op maat af te stemmen
ﬡ in Ede of bij jou op locatie
ﬡ voorkennis niet nodig
ﬡ onze kunst kan ter illustratie en inspiratie ook onderdeel zijn van een cursus

Ontvang woordstudies, informatie over cursussen en Bijbelse feesten.

 nieuwsbrief meer Hebreeuws jes creations